Elcykel – tæller det som motion?

Elcyklerne har for alvor fået sit gennembrud hos den danske befolkning inden for de sidste par år og antallet af solgte elcykler er fuldstændig eksploderet det seneste år. Men hvordan er det lige en elcykel virker og er det en knallert/scooter eller er det rent faktisk en cykel. Jeg vil forsøge at komme diverse myter til livs og frembringe sandheden bag elcyklen og dens funktionalitet.

Hvordan virker en elcykel?

Der er faktisk kun tre ting, der adskiller en elcykel fra en almindelig gammeldags cykel. De tre ting er et batteri, en motor og et elsystem bestående af ledninger, der er samlingspunktet for de komponenter som er forbundet på elcyklen. På enten for- eller baghjulet sidder den lille motor, som leverer kræfterne gennem et let litiumbatteri, der får elcyklen til at bevæge sig. I pedalerne sidder en smart lille sensor, som registrerer hvornår der er behov for at motoren hjælper til. Strømmen sendes ganske automatisk ud til motoren, hvilket giver en lidt speciel følelse første gang man prøver en elcykel. Denne funktionalitet kaldes et momentbaseret system, hvor den kraft man træder med afgør hvor meget kræft motoren skal levere. Denne form for elcykel er klart den mest populære. Litiumbatterier bliver eksempelvis også brugt i elbiler fra den amerikanske bilproducent Tesla.

Forskellen på en elcykel og en almindelig cykel

Det er klart, at den største forskel på en almindelig cykel og en elcykel er selvsagt motoren. Dernæst kommer prisen. Det store spørgsmål er så, er den store prisdifference så til at mærke, når man vælger det ene frem for det andet? Hertil kan jeg kun komme med et stort og rungende ”JA!”. Sidste år ved nogenlunde samme tid satte Politiken sig for at teste elcykler, og brugte en typisk dansk familie som testpersoner. Hele familien var henrykte over brugen af elcyklerne. Henriette Hviid, som var en af testpersonerne udtalte efterfølgende dette: ”Det er en virkelig skøn oplevelse, når motoren skyder dig af sted. Den friske luft i kinderne, synet af søens svaner og de løbende unger i morgensolen fungerer ligesom mindfulness. Jeg føler mig renset, når jeg kommer frem til min destination”, siger hun til Politiken.

Hvor langt kan man køre på en elcykel?

Udvidelse af elcyklernes rækkevidde har været en stor udfordring, hvis ikke den allerstørste hos producenterne. Men alligevel har der været store fremskridt, og en enorm udvikling inden for de sidste par år. Med en moderne elcykel er man nu sikker på en rækkevidde på omkring 50 kilometer på en opladning. Men man finder også elcykler med rækkevidder helt op til 150 kilometer på en opladning. Ens egen kørestil påvirker selvfølgelig også rækkevidden. Spørgsmålet om, hvor langt man kan køre på en elcykel, er egentlig let at svare på. For det er kun dig selv og din kondition, der bestemmer det. For selv hvis din elcykel skulle løbe tør for energi, kan du sagtens cykle videre på almindelig vis.

Hvis man er interesseret i at anskaffe sig en elcykel men ikke lige ved hvad der findes på markedet, så finder du lige her en større test af diverse elcykler. Både i den billige ende, men bestemt også dyrere elcykler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *