Pedaltræner – det perfekte motionsredskab til ældre

Mange af artiklerne her på siden handler omkring fitness og sundhed blandt den ”yngre” del af befolkningen – typisk personer på 50 år og derunder. Her i Danmark har vi utroligt mange ældre, så derfor er det vist efterhånden på tide med et indlæg omkring hvordan ældre nemt kan motionere i hjemmet.

Hvordan kan ældre ikke motionere?

Når man kommer op i alderen er der i det hele taget mange ting som bliver besværligt – at dyrke motion er bare en af dem. Problemet er nemlig at man i takt med at alderen stiger også får nedsat mobilitet. Det er jo ikke uden grund at mange ældre er nødt til at gå med stok eller rollator for i det hele taget at komme rundt. Derfor er er der mange motionsformer som ofte er udelukket for ældre:

  • De kan sjældent løbe – enten fordi deres balance og generelle mobilitet er for dårlig, eller fordi deres muskler og knæ på grund af alderen ikke kan holde til det

 

  • Det anbefales heller ikke at ældre dyrker nogen synderlig styrketrækning

Det skal dog tilføjes at mange ældre godt kan cykle og svømme – hvis de har fysikken til det. Men hvis ikke de kan dyrke fitness på de traditionelle måder – hvad pokker kan de så gøre? Et oplagt bud er at bruge en ”pedaltræner”. Du har formentligt aldrig hørt ordet før – den kaldes også lidt forskelligt, og nogle af de (mange) synonymer er blandt andet:

  • Sofacykel
  • Sengecykel
  • Fodcykel
  • Træningspedaler

Derfor kan det være at har hørt om den her type cykel før, blot under et andet navn. De mange forskellige betegnelser giver dog også anledning til forvirring, fordi det gør det sværere at finde frem til steder hvor man kan købe den.

Hvad er en pedaltræner?

En pedaltræner minder lidt om en kondicykel, og så alligevel ikke. Problemet ved en almindelig kondicykel er at man sidder meget højt oppe på den. Derfor er det svært for en pensionist at komme op at sidde på den. Derudover er den ret tung (10+ kg.), og det betyder at pensionister ikke selv kan flytte rundt på den i hjemmet.

Ved en pedaltræner har man skåret alt undtagen pedalerne væk – så det er faktisk bare to pedaler monteret på et lille stativ. Modstanden kan normalt reguleres med en stor håndskrue på oversiden. Nogle af fordelene ved træningspedaler er blandt andet at:

  • De vejer kun 2-4 kg.
  • De ofte kan foldes helt sammen og fylder derfor ikke særligt meget
  • De kan bruges overalt i hjemmet

Der findes forskellige typer for pedaltrænere, men typisk koster de kun 3-400 kroner – så det er samtidigt en billig motionsform.

Kan både bruges til genoptræning, motion og forbedring af blodcirkulationen

Fodcykler/pedaltrænere har flere formål end kun at blive brugt til den daglige motion. Fysioterapeuter anbefaler dem blandt andet ofte i forbindelse med genoptræning efter skader, ligesom de kan bidrage til en forbedring af blodcirkulationen. Hvis du gerne vil vide lidt mere om området bør du blandt andet læse denne artikel, som beskriver en konkret pedaltræner og dens funktioner lidt nærmere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *